Voor 10:00 uur besteld morgen in huis
Meer dan 10.000 producten uit voorraad leverbaar
Uw partner in bevestigingstechniek

INNOVATIEVE ONTWIKKELINGEN VAN DUURZAME SCHROEVEN

Sinds de vorige eeuw hanteren we in onze Westerse Wereld een economisch systeem dat gericht is op continue voortdurende groei. En onze welvaart hangt daar inmiddels volledig vanaf. Om dit systeem in stand te houden, moeten producten in steeds grotere hoeveelheden geconsumeerd worden. Wij hebben op deze manier van producten dan ook een ‘probleem’ gemaakt. De technische levensduur van producten wordt steeds vaker kunstmatig verkort, door zogenaamde innovatie ‘verouderen’ ze in hoog tempo, en door steeds wisselende modetrends wordt er elk seizoen iets nieuws aangeschaft.

Dit systeem kunnen we niet repareren door middel van kleine verbeteringen, maar alleen door onze economie fundamenteel anders te organiseren. Nu zijn wij als MKB-bedrijf in Nederland niet in staat om in ons eentje een economie fundamenteel anders in te richten, we zijn immers maar kleine speler. Maar een beter milieu begint bij jezelf, en ons beleid bij Hoenderdaal is erop gericht om  op ons eigen nuchtere verstand.

 

Bezit maakt schuld

Om tot een duurzaam gebruik van onze producten te komen zullen wij allemaal; consumenten, bedrijven en overheden, ons moeten realiseren dat eigendom verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Tegenwoordig krijgen we noodgedwongen allerlei zaken in ons bezit waarvoor wij op de lange termijn geen verantwoordelijkheid kunnen dragen. Als een kledingstuk, een telefoon, een auto of zelfs ons huis niet meer aan onze eisen voldoet gooien we het weg of schuiven het ‘probleem’ door aan een volgende bezitter. We kunnen eigenlijk geen verantwoordelijkheid nemen over het product van begin tot einde. Wij kunnen geen zorg dragen voor alle grondstoffen en materialen die in een product verwerkt zitten en kunnen deze niet hergebruiken. We kunnen vaak niet eens weten om welke grondstoffen en materialen het gaat, of wat daar de kenmerken van zijn. Intussen zitten we met een steeds groter wordt probleem:

 

 • we delven grondstoffen
  • maken daar goederen van
   • die goederen worden gebruikt of verbruikt
    • vervolgens weggegooid: afval
     • einde verhaal -> probleem

 

Onderdeel van de oplossing

De gehele keten draagt bij aan bovenstaand systeem: ontwerpers, bouwers, producenten, investeerders en consumenten. Dat betekent ook dat de consequentie van consumptie binnen dit systeem vrijwel altijd hetzelfde is: het leidt tot afval.

Wij streven ernaar om, in de rol van ontwerper en producent in de keten van bevestigingsmaterialen, duurzame oplossingen te bedenken in dit steeds groter wordende probleem. Wij spelen met onze bevestigingsmiddelen een rol in tal van andere producten en ketens. Een schroefje is misschien maar een klein product, maar in een bouwwerk van essentieel belang. We zijn dus onderdeel van een probleem… of van een oplossing… Wij geloven dat onze producten positief kunnen bijdragen aan een duurzame(re) toekomst en willen onderdeel zijn van deze oplossing!

 

Think global, act local

Wij zijn als bedrijf eigenlijk maar een kleine speler in de totale keten of economie. Wij hebben, net als andere commerciële bedrijven, in dit huidige economisch systeem ook behoefte aan groei; in omzet en winstgevendheid -> om hiermee onze bedrijfscontinuïteit in een steeds sneller veranderend speelveld te waarborgen. Om duurzaam te ondernemen als bevestigingsmaterialenleverancier moet het mes moet eigenlijk aan twee kanten snijden; duurzaam & rendabel. Onze producten moeten betaalbaar blijven voor onze klanten, anders concurreren we onszelf uit de markt. Er kan ook door middel van regelgeving meer in de richting van duurzaamheid geforceerd worden door de politiek. Er zullen vroeg of laat ingrijpende veranderingen nodig zijn om het tij van de negatieve effecten en de dreigende klimaatverandering te keren. Hiervoor zal de wereldwijde politieke een actieve rol moeten spelen en om de regels, en hiermee concurrentie, voor iedereen gelijk te houden. Wij hebben hier zelf misschien geen grip op, maar we zullen met ons eigen nuchtere  ‘boerenverstand’ proberen iedere keer opnieuw duurzame keuzes te maken in onze bedrijfsvoering; voor een betere toekomst.

De afgelopen jaren zijn er in onze bedrijfsvoering al een aantal stappen gezet. Zo hebben we bijvoorbeeld onze afvalstromen zijn onder de loep genomen, geminimaliseerd en zo duurzaam mogelijk ingericht. We scheiden hierbij plastic, we minimaliseren we ons restafval en we recyclen ons papier, hout en staal. Dit gaat tot in de kantine aan toe door koffiekopjes te gebruiken in plaats van wegwerpbekertjes en zijn de plastic roerstaafjes vervangen voor houten varianten. Daarnaast hebben we in 2020 al onze lichtbronnen vervangen voor duurzame LED-verlichting; zowel in onze logistiek, buiten als in alle kantoren. Kleine dingen misschien, letterlijk soms, maar stapje voor stapje werken we hiermee aan een betere toekomst van het klimaat.

 

Kwaliteit als duurzaamheid in onze producten

Wij zoeken ‘duurzaamheid’ niet alleen in ons bedrijfsvoering of in het proces waarin wij onderdeel zijn van een groter geheel of keten. Wij zoeken duurzaamheid ook in onze verantwoordelijkheid als producent bij het ontwikkelen van onze bevestigingsmaterialen. Met name bij de ontwikkeling van onze schroeven zijn wij constant op zoek zijn naar nóg betere duurzame oplossingen.

Veel van onze bevestigingsmaterialen zijn gemaakt van staal, dit is een minerale grondstof die matig schaars is. Er is nu nog ruim voldoende ijzererts aanwezig in de wereld voor nog decennia lang staalproductie. Een voordeel van staal is dat deze grondstof recyclebaar is waardoor hergebruik hiervan in theorie mogelijk is. Staal is daarnaast erg sterk en kent een lange economische levensduur; mits voorzien van een corrosiebestendige oppervlaktebehandeling.

De grootste duurzaamheidsfactor zit in het ontwerp van onze schroeven; hier maken wij echt het verschil met andere schroevenmerken. De schroeven die wij ontwikkelen zijn geschikt voor duurzaam gebruik in de praktijk. Dit betekend dat er bij het maken van bevestigingen met onze kwaliteitsschroeven minder schroeven per constructie nodig zijn voor het maken van een stevige verbinding. Onze schroeven zijn snel in gebruik en hebben een zeer lage indraaiweerstand tijdens het inschroeven, waardoor tijdens de verwerking minder energie (accu) nodig is. En onze buitenschroeven zijn voorzien van hoogwaardige organische oppervlaktebehandelingen die ze beschermen tegen corrosie voor een langere levensduur. Deze gehard stalen gecoate buitenschroeven, die met een organische coating die de levensduur vergroten, een beter en duurzamer alternatief op RVS schroeven.

Naast de producten zelf draait het bij duurzaamheid ook om de verpakkingen. Wij hebben al onze eigen ontwikkelde doosjes modulair opgebouwd qua maatvoeringen zodat we bij verscheping in containers, plaatsing op pallets en de ruimte in het winkelschap maximaal benutten. Daarnaast kijken we naar het verpakkingsmateriaal zelf en proberen we die zoveel mogelijk te hergebruiken of te reduceren. Steeds meer van onze producten zitten verpakt in karton in plaats van kunststof. Soms heeft om praktische redenen plastic nog steeds de voorkeur bij onze klanten. Of som is een kunststof zichtvenster in een kartonnen doos nog steeds nodig. Maar we kijken op dit moment wel naar alternatieven hiervoor. Al moeten we ons hierin, met onze vrij homogene producten als bevestigingsmaterialen, helaas  laten leiden door de vraag uit de markt. Want dit soort duurzame wijzigingen hebben nu eenmaal prijsconsequenties en als onze klanten deze niet wil betalen kunnen we dit soort oplossingen niet zomaar doorvoeren.

 

Bomen ter compensatie in de keten

Uiteindelijk produceren wij geen enkele schroef hier in Nederland, dit wordt hoofdzakelijk in het Verre Oosten gedaan. Voor delven van de grondstoffen en produceren en van het staal zelf, dat wordt gebruikt voor de productie van onze bevestigingsmaterialen, komt helaas heel veel CO2 uitstoot vrij. Om dit, voor een deel, hier in Nederland te compenseren zijn we sinds 2022 gestart met het aanplanten van bomen in het Prattenburgse Bos in Veenendaal. In  samenwerking met Stichting StukjeNatuur gaan we hier de aankomende 5 jaar ongeveer 1550 nieuwe bomen per jaar aanplanten. Deze bomen bestaan hoofdzakelijk uit klimaatrobuuste boomsoorten zoals Esdoorn, Kastanje en Douglas. De verwachting is dat met deze aanplant over een periode van 50 jaar gemiddeld per boom 100 kg CO2 opgeslagen. Dit betekent dat in die periode naar verwachting in totaal 775.000 kg CO2 uit de atmosfeer wordt opgenomen en wordt opgeslagen in het hout van deze 7.750 nieuwe bomen. Uiteindelijk hopen we als deze bomen na 50 jaar volgroeid zijn, deze weer duurzaam in te kunnen zetten voor de bouw van huizen waarin uiteraard onze schroeven weer van pas zullen komen.

 

MVO en sociale werkplaatsen

Voor ons is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen eigenlijk de normaalste zaak van de wereld en hebben we nooit anders gedaan. Ik denk dat dit komt omdat we een familiebedrijf zijn waarbij we altijd op een zo goed mogelijke manier met onze directe omgeving en mensen om willen gaan. We kennen een hele praktische aanpak hierin maar er liggen geen strategische plannen achter; we doen het meer aan dan dat we het erover hebben denk ik.

Als het gaat om mensen hebben wij een heel sociaal beleid, we gaan met respect met elkaar om en werken met plezier bij Hoenderdaal. We bieden ruimte voor ontwikkeling van onze medewerkers en we organiseren vaak leuke activiteiten met onze collega’s. Daarnaast hebben we in onze logistiek altijd verschillende mensen werken met een bepaalde ‘achterstand op de arbeidsmarkt’. Daarnaast werken we sinds 2019 samen met onze eigen sociale werkplaats met medewerkers van IW4. Dagelijks zijn dit 5-6 mensen die bij ons inpak en ompakwerkzaamheden doen. Daarnaast bieden we met ons inpakwerk werkgelegenheid aan zo’n 200 mensen per dag buiten de deur in sociale werkplaatsen. We zoeken hierin altijd naar win-win situaties; wij kunnen tegen lage kosten in laten pakken en daarnaast bied het werkgelegenheid aan mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is geen doel op zich maar een middel; het doel is dat we ons inpakwerk op een commercieel verantwoorde manier kunnen laten doen en dat we maatwerk en flexibiliteit aan onze klanten kunnen beiden, en daarbij proberen we keuzes te maken die goed zijn voor mens en milieu. We werken inmiddels al tientallen jaren samen met verschillende sociale werkplaatsen door heel Nederland en dit vinden we een hele mooie manier van een maatschappelijk verantwoorde samenwerking.